Skinkstek
Rankad 5.0 stjärnor av 1 användare
Typ
Middag
Författare
Simen Vatne
Portioner
4
Tid
120 minuter
Tillagningstid
130 minuter
Mör och saftig skinkstek med en härligt gyllene stekyta. Serveras med klassiska tillbehör för en tidlös och smakfull middag!

Ingredienser
-
1,4 kg skinkstek med svål
-
salt och peppar
-
2 dl vatten
Tillbehör
-
3 st lökar
-
3 st morötter
-
4 st äpplen
-
200 g katrinplommon
Sås
-
1,5 msk smör
-
1,5 msk vetemjöl
-
3 dl köttbuljong
-
1 dl grädde
-
Salt och peppar
Instruktioner
Ta bort eventuell hushållssnöre från skinksteken om den är bunden.
Skär svålen i tunna strimlor och skär djupt i fettlagret utan att nå köttet.
Krydda steken rikligt med salt och peppar, och massera in kryddorna ordentligt.
Häll lite vatten i botten av airfryern för att hålla steken saftig under tillagningen.
Lägg steken i airfryern och stek vid 150 grader i cirka 2 timmar tills innertemperaturen är 68 grader.
Höj sedan temperaturen till 200 grader och stek i ytterligare 10 minuter tills svålen blir krispig och gyllene.
Låt steken vila i 15 minuter innan du skär upp den för att bevara saftigheten.
Häll av skyn från airfryerkorgen i en behållare.
Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, rör om ordentligt och låt det bruna lätt.
Tillsätt skyn och grädde, koka upp och låt småkoka i ett par minuter.
Lägg äpplen och katrinplommon i airfryern och stek på 170 grader i 10 minuter.
Vi rekommenderar också