Långstekt revben
Rankad 5.0 stjärnor av 1 användare
Typ
Middag
Författare
Simen Vatne
Portioner
4
Tid
24 timmar
Tillagningstid
24 timmar
Perfekt långstekt revben med saftigt kött och krispig svål. En klassisk julfavorit som smälter i munnen!

Ingredienser
-
2 kg tunna revben
-
2 dl grovt salt
-
1 msk normalt salt
-
2 tsk peppar
Instruktioner
Val av revben
Det första steget mot en perfekt revbensmiddag är att välja revben av god kvalitet. Kvaliteten på köttet har stor betydelse för resultatet, och det kan verkligen löna sig att investera i bra råvaror till en av årets viktigaste måltider.
Välj färska tunt revben – helst från producenter som sätter djurvälfärd i fokus. Kött från frigående grisar som är väl omhändertagna ger inte bara bättre smak, utan även en god känsla. Leta efter ett revben som ser delikat ut, och välj ett som har tydlig marmorering i köttet. Marmoreringen, de små, tunna fettstrimmorna i köttet, ger fantastisk saftighet och smak när revbenen är färdiggrillade.
Beräkna cirka 500 gram revben per person, så att alla får en ordentlig portion.
Förberedelser
För att få perfekt krispig svål på revbenen är det viktigt att börja förberedelserna 2-3 dagar innan servering. Börja med att rita upp svålen, djupt ner i fettlagret men inte ner till köttet. Strö ett generöst lager fint salt på svålsidan av revbenen. Detta kommer att dra ut fuktighet och påbörja nedbrytningen av svålen för att göra den krispig och smakfull. Krydda köttsidan av revbenen med fint salt och peppar.
Täck formen med aluminiumfolie och sätt den i kylskåpet fram till morgonen du ska grilla revbenen.
Stekning
Dagen innan du ska steka revbenen tar du ut dem ur formen och sköljer noggrant bort allt salt. Torka revbenen ordentligt så att de är helt torra innan vidare kryddning. Strö sedan ett lager fint salt över svålen och krydda köttsidan med både fint salt och peppar för extra smak.
Krispig svål
Höj temperaturen till 230 grader och stek vidare i cirka 10 minuter, eller tills svålen "poppar" och blir krispig. Håll koll mot slutet för att säkerställa att svålen inte bränns.
Vila
Låt revbenen vila i minst 15 minuter innan du skär upp dem. Täck dem gärna med aluminiumfolie och en handduk för att behålla värmen.
Tips
Använd den smakrika skyn från stekningen för att göra en läcker skysås eller gräddsås som tillbehör.
Vi rekommenderar också