Lammstek med rotmos
Rankad 5.0 stjärnor av 1 användare
Typ
Middag
Författare
Simen Vatne
Portioner
4
Tid
120 minuter
Tillagningstid
68 minuter
Mör och smakrik lammstek serverad med silkeslen rotmos och en fyllig sås. En klassisk söndagsmiddag full av smak!

Ingredienser
-
800 g lammstek, benfri
Marinad
-
1 tsk salt
-
0,5 tesked peppar
-
2 vitlöksklyftor
-
1 kvist rosmarin
-
3 msk olivolja
Rotmos
-
400 g morötter
-
500 g kålrot
-
4 msk smör
-
0,5 dl grädde
-
Salt och peppar
Sås
-
1,5 msk smör
-
1,5 msk vetemjöl
-
4 dl viltbuljong
-
Salt och peppar
Instruktioner
Marinad
Finhacka vitlök och rosmarin och blanda tillsammans med olivolja, salt och peppar till en marinad.
Lammstek
Bind lammsteken med steksnöre och pensla den med marinaden.
Lägg köttet i airfryern och stek på 200 grader i 8 minuter tills det fått en gyllene stekyta.
Sänk temperaturen till 150 grader och stek vidare i cirka 1 timme tills innertemperaturen är 65 grader.
Rotmos
Skala och skär grönsakerna i bitar, packa in dem ordentligt i aluminiumfolie tillsammans med smör och ett par matskedar vatten. Låt grönsakerna baka i airfryern tillsammans med köttet.
När grönsakerna är mjuka, lägg dem i en skål tillsammans med grädden och mixa till en jämn puré.
Sås
Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, rör om ordentligt och låt det lätt brynas.
Tillsätt buljong, koka upp och låt småkoka i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Vi rekommenderar också