Middag

Lammstek med rotmos

Lammstek med rotmos

4 personer / 120 minuter

 

800 g lammstek, benfri

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

2 vitlöksklyftor

1 kvist rosmarin

3 msk olivolja

400 g morötter

500 g kålrabbi

4 msk smör

0,5 dl grädde

Salt och peppar

1,5 msk smör

1,5 msk vetemjöl

4 dl viltfond

Salt och peppar


 

 

  • Finhacka vitlök och rosmarin och blanda tillsammans med olivolja, salt och peppar till en marinad.
  • Bind upp lammsteken med steksnöre och pensla med marinaden.
  • Lägg köttet i airfryern och stek på 200 grader i 8 minuter tills det har fått en gyllene stekyta.
  • Sänk temperaturen till 150 grader och stek vidare i cirka 1 timme tills innertemperaturen är 65 grader.

    • Skala och skär grönsakerna i bitar, packa in dem väl i aluminiumfolie tillsammans med smör och ett par matskedar vatten.
    • Låt grönsakerna bakas i airfryern tillsammans med köttet.
    • När grönsakerna är mjuka, lägg dem i en skål tillsammans med grädden och mixa till en slät puré.

     

    • Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, rör om ordentligt och bryn lätt.
    • Tillsätt fonden, koka upp och låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

         Servera gärna med stekt potatis och rårörda lingon.