Middag

Svenska Köttbullar med Gräddsås

Svenska Köttbullar med Gräddsås

4 personer / 45 minuter

 

 

500 g köttfärs, nötkött

2 st schalottenlökar

1 dl grädde

2 msk potatismjöl

1 st ägg

1 tsk malen muskotnöt

1,5 tsk salt

0,5 tsk peppar

600 g potatis, mjölig

200 g smör

2 msk grädde

salt och peppar

1,5 msk smör

1,5 msk vetemjöl

3 dl köttbuljong

1 dl grädde

salt och peppar

 

  • Finhacka schalottenlöken och blanda alla ingredienser till köttbullarna.
  • Forma färsen till medelstora köttbullar, använd gärna händerna, en sked och kallt vatten.
  • Stek köttbullarna i airfryern i 200 grader i 12 minuter.
  • Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och tillsätt smör och grädde. Rör om ordentligt med en visp eller en slev. Smaka av med salt och peppar.
  • Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om och bryn lätt. Tillsätt buljong och grädde, koka upp och låt småkoka ett par minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.

Server gjerne med nyrørte tyttebær.