Middag

Fläskstek

Fläskstek

4 personer / 3 timmar

 

1,4 kg fläskstek med svål

3 lökar

3 morötter

2 dl vatten

salt och peppar

 

4 äpplen

200 g plommon

 

1,5 msk smör

1,5 msk vetemjöl

3 dl köttbuljong

1 dl grädde

salt och peppar

 

  • Ta bort eventuell bindtråd från fläsksteken om den är bunden. Skär svålen i tunna ränder och skär ner ordentligt i fettlagret utan att nå köttet. Krydda steken rikligt med salt och peppar, och massera in kryddorna ordentligt.
  • Häll lite vatten i botten på airfryern för att hålla steken saftig under tillagningen. Lägg steken i airfryern och stek vid 150 grader i cirka 2 timmar tills innertemperaturen är 68 grader.
  • Höj sedan temperaturen till 200 grader och stek ytterligare 10 minuter tills svålen blir spröd och gyllene.
  • Låt steken vila i 15 minuter innan du skär upp den för att bevara saftigheten.
  • Häll bort steksaften från airfryer-korgen i en behållare. Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, rör om och bryn lätt. Tillsätt steksaften och grädden, koka upp och låt småkoka i några minuter.
  • Lägg äpplena och plommonen i airfryern och stek på 170 grader i 10 minuter.
  • Servera med till exempel potatis.