4 personer / 3 timmar
1,4 kg fläskstek med svål
3 lökar
3 morötter
2 dl vatten
salt och peppar
4 äpplen
200 g plommon
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong
1 dl grädde
salt och peppar
- Ta bort eventuell bindtråd från fläsksteken om den är bunden. Skär svålen i tunna ränder och skär ner ordentligt i fettlagret utan att nå köttet. Krydda steken rikligt med salt och peppar, och massera in kryddorna ordentligt.
- Häll lite vatten i botten på airfryern för att hålla steken saftig under tillagningen. Lägg steken i airfryern och stek vid 150 grader i cirka 2 timmar tills innertemperaturen är 68 grader.
- Höj sedan temperaturen till 200 grader och stek ytterligare 10 minuter tills svålen blir spröd och gyllene.
- Låt steken vila i 15 minuter innan du skär upp den för att bevara saftigheten.
- Häll bort steksaften från airfryer-korgen i en behållare. Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, rör om och bryn lätt. Tillsätt steksaften och grädden, koka upp och låt småkoka i några minuter.
- Lägg äpplena och plommonen i airfryern och stek på 170 grader i 10 minuter.
- Servera med till exempel potatis.